Uwielbiam ryby, szczególnie takie pieczone, podane z zapiekanymi ziemniaczkami smakuja wybornie
60 min
Składniki:
2 leszcze- każdy po ok 70 dag
sól,pieprz, kolendra
rozmaryn świeży kilka gałązek
80 dag ziemniaków
kilka łyżek oleju
przyprawy do ziemniaków: po łyżeczce: kminku, majeranku, chili, papryki
słodkiej, kolendry
sól
Pieczone leszcze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę sprawiamy, wyrzucamy też skrzela i oczy. Myjemy, obsuszamy,
dokładnie nacieramy solą i pieprzem oraz kolendrą wewnątrz i zewnątrz
ryby. Układamy na blache do pieczenia obkładamy rozmarynem. Wkładamy go
też po gałązce do środka ryby.
Ziemniaki obieramy, większe przekrawamy na pół, oprószamy solą.
Mieszamy wszytskie zioła do ziemniaków, posypujemy nimi ziemniaki,
polewamy kilkoma łyzkami oleju. Ziemniaki pieczemy w nagrzanym piekarniku.
Po ok 20 minutach wkładamy także rybę do pieczenia. Po 20 minutach ryba
i ziemniaki są dobre.
Komentarze