Pieczone kotlety schabowe pod warzywną pierzynką

0 (0 ocen)

Soczyste kotlety schabowe i dużo warzyw - to mój pomysł na obiad. Schab jest na tyle uniwersalnym mięsem, że zgrywa się z każdym dodatkiem.

Składniki:

  • 400g schabu
    300g pieczarek
    3 marchewki
    1 pietruszka
    1/2 pęczka natki pietruszki lub 2 łyżki suszonej
    300ml bulionu warzywnego
    sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka ostra

Pieczone kotlety schabowe pod warzywną pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab kroimy w plastry, każdy plaster rozbijamy i przekrawamy na pół. Posypujemy z dwóch stron przyprawami.
  • 2. Pieczarki, marchewkę i pietruszkę ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, dodajemy sól i pieprz, mieszamy.
  • 3. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy: warstwę schabu, warstwę warzyw, warstwę schabu i ponownie warstwę warzyw. Całość zalewamy bulionem warzywnym.
  • 4. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 1 godzinę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy