Pieczone kotlety pieczarkowe z sosem cukiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki czyścimy i kroimy na drobno. Przesmażamy na łyżce oleju, aż woda wyparuje, studzimy. Do miski przekładamy przesmażone pieczarki, kaszę jaglaną, orzechy, jajko, przyprawy i mąkę, mieszamy razem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy spore kotlety i układamy je na blaszce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 200 stopni. W czasie gdy pieką się kotlety robimy sos. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy starta cukinię, doprawiamy do smaku i przesmażamy razem, aż cukinia zmięknie. Dolewamy do cukinii sos uniwersalny jasny i chwilę razem przesmażamy, doprawiamy. Upieczone gorące kotlety podajemy z sosem cukiniowym.
Komentarze