Pieczone kotlety mielone z kalafiorem w płatkach owsianych

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kotlety są mięciutkie oraz bardzo aromatyczne, a kalafior nie dominuje smakiem. Uwielbiam takie połączenie i polecam, abyście sami go spróbowali!

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (około 14 sztuk)
    400g mięsa mielonego (u mnie najczęściej z indyka lub kurczaka)
    300g kalafiora (waga po ugotowaniu)
    1 jajko
    1/2 suchej bułki namoczonej w mleku
    1/2 cebuli
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie)
    1 łyżka śmietany (płaska)
    1 łyżka majeranku
    1 łyżeczka papryki słodkiej (u mnie wędzona)
    1 szczypta gałki muszkatołowej (solidna)
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    płatki owsiane do obtaczania (błyskawiczne)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Pieczone kotlety mielone z kalafiorem w płatkach owsianych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora ugotować (ale nie rozgotować!) na parze lub w lekko osolonej wodzie i po ostudzeniu pokroić na większe kawałki.
    Cebulę i czosnek drobno posiekać, a bułkę niezbyt dokładnie odcisnąć z nadmiaru mleka.
    Wszystkie składniki oprócz kalafiora porządnie wyrobić i na końcu połączyć z kalafiorem.
    Całość doprawić do smaku.
    Następnie z masy mięsnej uformować kotlety, które należy obtoczyć w płatkach owsianych oraz przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia.
    Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 35 minut w 180 stopniach - w połowie pieczenia obrócić na drugą stronę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Mięso mielone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować