Pieczone kotlety są zdrowsze od smażonych. Te są z dodatkiem płatków owsianych i dzięki temu też zyskują na wartości. Podane w sosie z rukoli i orzechów laskowych osiągają niepowtarzalny smak. Polecam.
1 godz. 30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
500 g mięsa mielonego z piersi indyka ( może być inne )
cebula
łyżka przyprawy staropolskiej do kurczaka
jajko
ok. 2/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
sól do smaku
bułka tarta
olej rzepakowy do posmarowania gęsiarki
30 g rukoli
30 g orzechów laskowych
łyżka musztardy sarepskiej
łyżka miodu wielokwiatowego
ok. 50 ml oleju lnianego
łyżka soku z cytryny
sól do smaku
Pieczone kotlety mielone owsiane w zielonych czapach z rukoli i orzechów laskowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mięsa dodać pokrojoną drobno w kostkę cebulę oraz przyprawę, jajko, płatki owsiane. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać przegotowanej, wystudzonej wody tyle, żeby masa nie była zbyt twarda. Wyrobić. Formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Układać w gęsiarce wysmarowanej olejem rzepakowym. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 min. Zdjąć przykrywę i jeszcze piec do zarumienienia ok. 10 min.
Do miski blendera włożyć liście rukoli, orzechy laskowe, musztardę, miód, szczyptę soli i wlać olej lniany oraz sok z cytryny. Zmiksować na gładką masę.
Gęstość sosu regulować ilością oleju.
Kotlety polać sosem. Podać np. z ziemniakami i surówką.
Smacznego.
Komentarze