Pieczone koreczki z bakłażanów i pomidorów

0 (0 ocen)

  • 20 min

Idealna przekąska.

  • 20 min

Składniki:

  • 500 g pomidorów
    250 g sera mozzarella
    2 bakłażany ( 500 g )
    4 łyżki mąki
    6 łyżek oleju
    sól
    pieprz
    listki bazylii
    olej dla blachy

Pieczone koreczki z bakłażanów i pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczone koreczki z bakłażanów i pomidorów 1. Pomidory po umyciu i usunięciu nasad ogonków razem z serem pokroiłem w plasterki.
    Naoliwiłem blaszkę. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 250 stopni C.

    Bakłażany umyłem, oczyściłem, pokroiłem w plastry grubości palca, obtoczyłem w mące.
    Smażyłem na rozgrzanym oleju przez 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu, osączyłem na papierowym ręczniku , doprawiłem solą i pieprzem.
    Rozłożyłem je na blaszce, każdy kawałek przykryłem plastrem pomidora i sera.

    Koreczki zapiekałem przez 15 minut na środkowym poziomie piekarnika, nawiew 220 stopni C. Podałem ugarnirowane listkami bazylii.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy