Pieczone klopski z ciecierzycy

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Danie dla wegetarian. Można je przygotować w wersji z patelni, ja wybrałam nieco zdrowszą wersję.

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki;
    1 i 1/2 szkl. ugotowanej ciecierzycy
    1/2 szkl. suchej kaszy jaglanej
    1 cebula
    3 suszone pomidory z zalewy
    3 łyżki zmielonych płatków owsianych
    1 łyżeczka suszonego oregano
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops Klopsiki

Pieczone klopski z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie;
    Kaszę jaglaną płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy na sypko. Odsączamy z wody, lekko studzimy, przekładamy do miski. Dodajemy ciecierzycę rozgniecioną tłuczkiem do ziemniaków albo w malakserze. Jednak nie na "papkę". Mają zostać wyczuwalne kawałki cieciorki. Do miski dorzucamy, zmielone płatki owsiane, pokrojone pomidory z zalewy, posiekaną drobno cebulę oraz zioła i przyprawy. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Masę odstawiamy na kilka minut aby płatki owsiane zabrały nadmiar wilgoci z masy. Następnie formujemy małe kotleciki zwilżonymi dłońmi. Można je usmażyć na rumiano z każdej strony na patelni, ja jednak upiekłam je w piekarniku.
    Kotleciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 35 min w temp. 200C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Kasza jaglana Płatki Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Bezglutenowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować