Pieczone klopski z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie;
Kaszę jaglaną płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy na sypko. Odsączamy z wody, lekko studzimy, przekładamy do miski. Dodajemy ciecierzycę rozgniecioną tłuczkiem do ziemniaków albo w malakserze. Jednak nie na "papkę". Mają zostać wyczuwalne kawałki cieciorki. Do miski dorzucamy, zmielone płatki owsiane, pokrojone pomidory z zalewy, posiekaną drobno cebulę oraz zioła i przyprawy. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Masę odstawiamy na kilka minut aby płatki owsiane zabrały nadmiar wilgoci z masy. Następnie formujemy małe kotleciki zwilżonymi dłońmi. Można je usmażyć na rumiano z każdej strony na patelni, ja jednak upiekłam je w piekarniku.
Kotleciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 35 min w temp. 200C.
Komentarze