Pieczone kasztany

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kasztany jadalne zawierają dużo potasu, magnezu oraz wapnia. Zawartość witaminy C jest taka sama jak w cytrynie. Pozbawione są glutenu, dlatego bez obaw mogą spożywać je alergicy. To bardzo smaczna i zdrowa przekąska. Szkoda, że nasz polski klimat im nie sprzyja.

  • 30 min

Składniki:

  • 200 g kasztanów jadalnych

Pieczone kasztany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ta pyszna przekąska jest bardzo prosta w przygotowaniu. Owoce myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
  • 2. Teraz przystępujemy do najważniejszej czynności przy obróbce kasztanów. Każdy układamy płaską stroną do dołu. Na wypukłej robimy nacięcie w kształcie krzyżyka. Bez niego kasztany podczas pieczenia będą wybuchały.
  • 3. Niektórzy najpierw gotują je w wodzie około 10 minut a potem wkładają do piekarnika. Tym sposobem mają pewność, że każdy kasztan będzie miękki.
  • 4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Owoce układamy na blaszce wyłożonej papierem, nacięciem do góry. Po 20 minutach powinny być gotowe.
  • 5. Jeszcze ciepłe obieramy ze skórek. Kiedy wystygną bezie to znacznie trudniejsze. Pod twardą i błyszczącą skórką znajduję się miękka, usuwamy więc obie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy