Pieczone kasztany

  • wyświetlono: 251 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Kasztany jadalne zawierają dużo potasu, magnezu oraz wapnia. Zawartość witaminy C jest taka sama jak w cytrynie. Pozbawione są glutenu, dlatego bez obaw mogą spożywać je alergicy. To bardzo smaczna i zdrowa przekąska. Szkoda, że nasz polski klimat im nie sprzyja.

2018-06-09-16-53-32
  • 30min

Składniki

200 g kasztanów jadalnych

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczone kasztany

  • 1. Ta pyszna przekąska jest bardzo prosta w przygotowaniu. Owoce myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
  • 2. Teraz przystępujemy do najważniejszej czynności przy obróbce kasztanów. Każdy układamy płaską stroną do dołu. Na wypukłej robimy nacięcie w kształcie krzyżyka. Bez niego kasztany podczas pieczenia będą wybuchały.
  • 3. Niektórzy najpierw gotują je w wodzie około 10 minut a potem wkładają do piekarnika. Tym sposobem mają pewność, że każdy kasztan będzie miękki.
  • 4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Owoce układamy na blaszce wyłożonej papierem, nacięciem do góry. Po 20 minutach powinny być gotowe.
  • 5. Jeszcze ciepłe obieramy ze skórek. Kiedy wystygną bezie to znacznie trudniejsze. Pod twardą i błyszczącą skórką znajduję się miękka, usuwamy więc obie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciedania_dla_urodysezonowe_przysmakikasztany jadalnepieczone kasztany

Komentarze

Podobne przepisy

image-26peqdo

Dodane przez: aniołek19

Pieczony karczek

Pyszna,domowa wędlina

Schab pieczony

Dodane przez: bogusia82

Schab pieczony

Pyszny i aromatyczny schab, doskonale...

image-20fk05r

Dodane przez: Di bloguje

Pieczone ziemniaki

Takie ziemniaczki są przeeepyszne...

Dodane przez: Kamila19

Pieczeń

Jest bardzo pyszna , na ciepło...

Pieczone bataty

Dodane przez: smak i uczucie

Pieczone bataty

Wilec ziemniaczany-gatunek byliny...

Pieczone pieczarki

Dodane przez: MonikaW

Pieczone pieczarki

Pieczone pieczarki to pyszny dodatek...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE