Pieczone jabłko z konfiturą, orzechami i karmelem pod bezową pierzynką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pogoda za oknem nie nastraja pozytywnie więc postanowiłam poprawić sobie samopoczucie czymś słodkim. Pyszny, gorący i zdrowy deser doda Ci dużo energii, a zapach pieczonych jabłek unoszący się w domu jeszcze przez długie godziny będzie wprawiał w dobry nastrój :)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    • 4 duże jabłka
    • 125 g łuskanych orzechów włoskich
    • 2-3 łyżki miodu naturalnego
    • 3 łyżki cukru
    • 80 g masła
    • 4 łyżeczki ulubionej konfitury/dżemu (użyłam konfitury z jeżyn i jabłek)

    Składniki na bezę:
    • 1 białko
    • 50 g drobnego cukru
    • kilka kropli soku z cytryny
    • szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pieczone jabłka Bezy Karmel

Pieczone jabłko z konfiturą, orzechami i karmelem pod bezową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy, odcinamy górną część i wydrążamy gniazda nasienne.
    Masło rozpuszczamy z miodem i cukrem (cukier musi się rozpuścić) dodajemy orzechy i jeszcze chwilę gotujemy, często mieszając.
    Białko ze szczyptą soli, ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo, łyżeczka po łyżeczce dodajemy cukier, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Na koniec dodajemy kilka kropli soku z cytryny i miksujemy.

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka układamy w blasze do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym. Do środka nakładamy po łyżeczce konfitury, następnie wypełniamy je karmelem z orzechami i przykrywamy pianą z białek (po 1 czubatej łyżce na jabłko). Pieczemy ok. 45-50 minut.

Porady

Dodatkowo możemy zrobić nacięcie w połowie wysokości dookoła każdego jabłka, dzięki temu po upieczeniu skórka będzie ładnie wyglądać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować