Deser jest bardzo pyszny. Świetnie się sprawdzi na jesień czy zimę, kiedy to będzie dostępnych więcej gatunków jabłek.
40 min
Składniki:
6 małych jabłek
garść rodzynków
łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu
2 łyżeczki brązowego cukru
szczypta imbiru w proszku
około 2 łyżki cynamonu
2 łyżki płatków owsianych
świeżo wyciśnięty sok z 0.5 cytryny
mały jogurt naturalny
Pieczone jabłka z rodzynkami i płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obierz, pokrój w ćwiartki lub ósemki i umyj.
2. Wsyp je do miski, i wymieszaj z rodzynkami, płatkami, cukrami, cynamonem, imbirem. Skrop wszystko sokiem z cytryny świeżo wyciśniętym. Wymieszaj wszystko ręką aby przyprawy pokryły jabłka.
3. Zawartość miski przesyp na blaszkę. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 160 stopni i piecz około 30 minut. Jeżeli lubisz bardziej jędrne jabłka, to wyciąg je z pieca wcześniej. A jeżeli wolisz miękkie piecz nieco dłużej.
4. Po upieczeniu wyłóż porcję na talerz i podaj z kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego.
Komentarze