Pieczone jabłka z rodzynkami i płatkami owsianymi

0 (0 ocen)

  • 40 min

Deser jest bardzo pyszny. Świetnie się sprawdzi na jesień czy zimę, kiedy to będzie dostępnych więcej gatunków jabłek.

  • 40 min

Składniki:

  • 6 małych jabłek
    garść rodzynków
    łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu
    2 łyżeczki brązowego cukru
    szczypta imbiru w proszku
    około 2 łyżki cynamonu
    2 łyżki płatków owsianych
    świeżo wyciśnięty sok z 0.5 cytryny
    mały jogurt naturalny

Pieczone jabłka z rodzynkami i płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pieczone jabłka z rodzynkami i płatkami owsianymi 1. Jabłka obierz, pokrój w ćwiartki lub ósemki i umyj.
    2. Wsyp je do miski, i wymieszaj z rodzynkami, płatkami, cukrami, cynamonem, imbirem. Skrop wszystko sokiem z cytryny świeżo wyciśniętym. Wymieszaj wszystko ręką aby przyprawy pokryły jabłka.
    3. Zawartość miski przesyp na blaszkę. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 160 stopni i piecz około 30 minut. Jeżeli lubisz bardziej jędrne jabłka, to wyciąg je z pieca wcześniej. A jeżeli wolisz miękkie piecz nieco dłużej.
    4. Po upieczeniu wyłóż porcję na talerz i podaj z kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy