Pieczone jabłka z musli, syropem z hibiskusa i rumem

0 (0 ocen)

Przepis wymyśliłam spontanicznie - jeden rzut oka na blat, drugi rzut oka do szafki i już wszystko jasne - "Będą pieczone jabłka z musli". Ja podałam jabłka na kleksie z jogurtu naturalnego, jednakże sposób podania zależy od Was, bo tak przygotowane jabłka są smaczne także solo.

Składniki:

  • - 4 średnie jabłka,
    - 8 kopiastych łyżek ulubionego musli bez cukru (u mnie musli klasyczne, z rodzynkami),
    - 4 łyżki syropu z hibiskusa (opcjonalnie: malinowego lub klonowego),
    - 2 łyżki rumu (lub kilka kropli olejku rumowego),
    - cynamon.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pieczone jabłka Syropy

Pieczone jabłka z musli, syropem z hibiskusa i rumem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy, osuszamy. Z każdego jabłka ścinamy wierzch, zachowujemy. Gniazda nasienne i nieco miąższu wydrążamy zachowując ścianki o grubości ok. 1 cm.
  • 2. Musli mieszamy z cynamonem (ilość wedle upodobań), syropem i rumem.
    Przygotowaną mieszanką napełniamy jabłka, przykrywamy ściętymi wierzchami.
  • 3. Jabłka delikatnie nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Jabłka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, pieczemy przez ok. 25-30 minut.
    Podajemy na gorąco, np. z kleksem jogurtu naturalnego.

Porady

1) Syrop hibiskusowy możecie zastąpić dobrym (najlepiej domowym) syropem malinowym lub syropem klonowym. 2) W wersji dla dzieci pomijamy rum i opcjonalnie dodajemy kilka kropli olejku rumowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Musli Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować