Najlepiej smakują w zimowe wieczory, kiedy za oknem śnieg a my na nogach mamy ciepłe kapcie :)
15 min
Składniki:
kilka jabłek (najlepiej kwaśnych,np Renety)
garść jagód (owoce,które zbieram latem, staram się też mrozić, by mieć je cały rok)
garść malin
kilka łyżeczek miodu płynnego
cynamon
goździki
Pieczone jabłka z malinami, jagodami i miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka umyć, osuszyć. Zrobić ''kapelusze'' odcinając wierzch z korzonkiem, a następnie ostrożnie wydrążyć gniazda nasienne.
2.Jabłka ułożyć na blachę i każde wypełnić malinami, jagodami, goździkiem i szczyptą cynamonu.
Pod koniec pieczenia do każdego jabłuszka wlać łyżeczkę miodu i piec jeszcze ok 5 min.
Porady
Dla większych łasuchów, polecam wersję z bitą śmietaną :)
Komentarze