Pieczone jabłka z lodami i polewą

4.5 (162 ocen)

Jabłka podać polane polewą z gałką lodów.

Składniki:

  • 5 jabłek
    3 łyżki kajmak
    1 łyżka orzechy laskowe
    1 łyżka orzechy włoskie
    1 łyżka migdały

    Polewa
    100 ml sok jabłkowy
    100 ml wino białe
    5 dag cukier
    1 łyżeczka mąka kukurydziana
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pieczone jabłka z lodami i polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzech i migdały posiekać i wymieszać z kajmakiem. W jabłkach wyciąć otwornicą gniazda nasienne, otwory trochę powiększyć, ściąć czapeczki. Otwory wypełnić masą kajmakową z orzechami, nakryć czapeczkami. Ułożyć w formie do zapiekania i piec w piekarniku około 20 minut w temp. 190 oC.
    Polewa
    Wymieszać sok jabłkowy, wino i cukier. Gotować na małym ogniu, aż do zredukowania do 1/3 objętości początkowej. Jeżeli polewa jest za rzadka, zaciągnąć mąką kukurydzianą wymieszaną z odrobiną wody.
    Jabłka podać polane polewą z gałką lodów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować