Pieczone jabłka z kaszą manną i masłem orzechowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Uwielbiam masło orzechowe, kaszę mannę i jabłka, postanowiłam, więc połączyć to wszystko w jeden deser. Nie uwierzycie jak wyszło pysznie. Zapach i smak nie do opisania. Zróbcie koniecznie na podwieczorek, osobiście zapewniam, że będziecie zachwyceni. Zapraszam :)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 duże jabłka
    półtorej szklanki mleka
    5 lekko kopiastych łyżek kaszy manny
    3 łyżki masła orzechowego
    2 łyżki miodu prawdziwego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pieczone jabłka

Pieczone jabłka z kaszą manną i masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy, wsypujemy kaszę mannę i energicznie mieszamy, żeby nie było grudek. Gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia cały czas mieszając. Gęstą kaszę zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Następnie do jeszcze ciepłej dodajemy miód prawdziwy i masło orzechowe i mieszamy do dokładnego połączenia się składników.
  • 2. Umyte i dokładnie osuszone jabłka wydrążamy i napełniamy je kaszą manną. Układamy na blaszce do pieczenia.
  • 3. Jabłka pieczemy do miękkości w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut. Czas pieczenia zależy od tego jak twarde mamy jabłka.
  • 4. Upieczone jabłka podajemy, a ja smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzą 4 porcje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kasza manna Masło orzechowe Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować