Pieczone jabłka z kaszą bulgur, miodem i bakaliami

4.2 (5 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kto lubi pieczone jabłka? Ja uwielbiam i dlatego często goszczą u mnie na podwieczorek. Tym razem postanowiłam przygotować je z kaszą bulgur, miodem i bakaliami. Wyszło zdrowo i pysznie, a do tego szybko, niedrogo i pomysłowo. Kasza na słodko to bardzo dobry pomysł, spróbujcie.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 średnie jabłka
    80 g kaszy bulgur ( u mnie taka w woreczku )
    1 łyżka miodu prawdziwego
    2 łyżki rodzynek
    2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
    1 łyżka posiekanych nerkowców
Wystaw ocenę:

4.2 (5 ocen)

Zobacz również:

Pieczone jabłka

Pieczone jabłka z kaszą bulgur, miodem i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, wodę można lekko posolić. Wyjmujemy z woreczka, przesypujemy do miseczki i studzimy. Następnie dodajemy miód i bakalie, dokładnie mieszamy.
  • 2. Jabłka myjemy, osuszamy i wydrążamy środki, uważamy, żeby nie uszkodzić jabłek, następnie napełniamy je nadzieniem z kaszy
  • 3. Tak wykonane jabłka przekładamy do formy do zapiekania i pieczemy do miękkości w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Czas pieczenia zależy od miękkości jabłek, może być dłuższy lub krótszy.
  • 4. Podajemy gorące zaraz po upieczeniu. Smacznego życzę.

Porady

Porcja dla 4 osób. Najlepiej wybierać jabłka jednakowej wielkości. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od miękkości jabłek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować