Pieczone jabłka z cynamonem

4.5 (170 ocen)

  • 60 min

przepis z "Uczta lodu i ognia" Ch. Monroe-Cassel, S. Lehrer

  • 60 min

Składniki:

  • 2 twarde jabłka
    łyżka mielonego cynamonu
    2 łyżki roztopionego masła
    4 łyżki cukru
    woda
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery Pieczone jabłka

Pieczone jabłka z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pieczone jabłka 1. Wymieszać roztopione masło z cynamonem i cukrem.
    Jabłka przeciąż na pół, wzdłuż ogryzka.
    Wydrążyć gniazda nasienne - najlepiej zrobić to łyżką do melonów.
    Ostrym nożem nakłuć miąższ jabłka.
    W naczyniu żaroodpornym lub brytfance ułożyć jabłka dziurką do góry i nalać na dno naczynia wodę, tylko tyle by przykryć dno naczynia.
    Podzielić nadzienie na wszystkie jabłka i równomiernie rozprowadzić w zagłębieniach.
    Piec pod przykryciem ( piekłam bez i uważam, że przykrycie jest zbędne) w temp. 175 st. przez 45 minut.
    Najlepiej sprawdzić po 40 minutach miękkość jabłek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować