Pieczone jabłka z camembertem i konfiturą malinową

0 (0 ocen)

  • 5 min

Przystawka zdrowa i lekka. Prosta w wykonaniu a zarazem niebanalna i wyrafinowana. Idealnie sprawdzi się podczas niezapowiedzianej wizyty znajomych.

  • 5 min

Składniki:

  • Składniki:
    2 duże twarde jabłka
    krążek sera typu camembert
    4 łyżki konfitury malinowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pieczone jabłka z camembertem i konfiturą malinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczone jabłka z camembertem i konfiturą malinową 1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Jabłka umyć i osuszyć. Ściąć górne części jabłek wraz z ogonkami i łyżeczką wydrążyć gniazda nasienne. Camemberta podzielić na 8 równych części.
    Na dno każdego wgłębienia w jabłku wcisnąć po 2 kawałeczki sera i przykryć konfiturą malinową,

  • Pieczone jabłka z camembertem i konfiturą malinową 2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć jabłka i przykryć wieczkami.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, aż wierzchy jabłek się zarumienią.
  • Pieczone jabłka z camembertem i konfiturą malinową 3. Pod koniec pieczenia wyjąć blaszkę, podnieść wieczka i położyć na jabłkach pozostałe plasterki sera. Przykryć jabłka ponownie i na parę minut włożyć do piekarnika by ser się zapiekł.
  • Pieczone jabłka z camembertem i konfiturą malinową 4. Z jabłek wyciekł sok i konfitura tworząc sos, którym można polać upieczone jabłka. Podawać na gorąco!

Porady

W połowie wysokości i dookoła każdego jabłka zrobić nacięcie (co zapobiegnie zniekształceniu się i pęknięciu jabłka podczas pieczenia).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Konfitura malinowa Camembert Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować