Pieczone jabłka podawane z lodami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Prosty w wykonaniu i szybki deser na każdą kieszeń

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 sztuk jabłek
    powidła/dżem/marmolada (smak według uznania)
    miód
    cukier puder
    lody waniliowe
    masło
    bakalie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Pieczone jabłka podawane z lodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczone jabłka 1. Jabłka myjemy i wydrążamy gniazdo pestek. Ja piekłam całe jabłka jednak można przekroić je na pół na tak zwane łódki. Do środka nakładamy wybrane w ulubionym smaku powidła, dżem lub marmoladę (ja wybrałam wiśniową).
    Z góry polewamy lekko miodem. Wkładamy jabłka do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Lekki sosik mozemy zrobic za jednym razem w naczyniu żaroodpornym tj. dać większą ilość masła podsypać cukrem dodac bakalie z czego zrobi nam sie leciutki słodki sosik. Jabłka pieczemu okolo 40 minut w zależności od rodzaju jabłek. Nalezy sprawdzic widelcem co jakis czas ich miękkość. Podajemy z gałką lodów waniliowych, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować