Pieczone jabłka podawane z lodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka myjemy i wydrążamy gniazdo pestek. Ja piekłam całe jabłka jednak można przekroić je na pół na tak zwane łódki. Do środka nakładamy wybrane w ulubionym smaku powidła, dżem lub marmoladę (ja wybrałam wiśniową).
Z góry polewamy lekko miodem. Wkładamy jabłka do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Lekki sosik mozemy zrobic za jednym razem w naczyniu żaroodpornym tj. dać większą ilość masła podsypać cukrem dodac bakalie z czego zrobi nam sie leciutki słodki sosik. Jabłka pieczemu okolo 40 minut w zależności od rodzaju jabłek. Nalezy sprawdzic widelcem co jakis czas ich miękkość. Podajemy z gałką lodów waniliowych, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !
Komentarze