Pieczone Jabłka faszerowane wątróbką muśnięte karmelizowanymi wiśniami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wspaniałe w smaku danie świąteczne i nie tylko które zaskoczy każdego z twoich gości.Cudowne połączenie wątróbki z jabłkami,orzechami włoskimi i karmelizowanymi wiśniami sprawia,że danie jest oryginalne i rozpływa się w ustach.

  • 60 min

Składniki:

  • Szklanka Wiśni bez pestek
    5 łyżek cukru
    500 g wątróbki drobiowej
    4 jabłka
    garść orzechów włoskich ( bez łupiny)
    2 główki cebuli
    oliwa
    sok z cytryny
    tymianek
    sól i pieprz do smaku
    koperek do przybrania

Pieczone jabłka faszerowane wątróbką muśnięte karmelizowanymi wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę umyj i pokrój na nieduże kawałki,cebulę posiekaj.Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę,dodaj wątróbkę i smaż przez 5 minut,dodaj tymianek,wlej odrobinę wody i duś do miękkości.Usmażoną wątróbkę przełóż na deskę i posiekaj na drobno ,dopraw solą i pieprzem do smaku,orzechy posiekaj na drobno,dodaj do wątróbki,składniki delikatnie wymieszaj.Jabłka umyj ,przekrój na pół i wydrąż środek z nasienia,skrop jabłka sokiem z cytryny,w środek nałóż farsz ,przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez ok. 15-20 minut.Do rondla wrzucamy 2 garści wiśni bez pestek,gotujemy przez ok 10 minut aż puszczą sok,dosypujemy pół szklanki cukru,gotujemy do momentu aż sos stanie się gęsty.Upieczone jabłka wykładamy na talerz,polewamy karmelizowanymi wiśniami.
    Smacznego!

Porady

Zamiast karmelizowanych wiśni do dania możesz podać konfiturę z wiśni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy