Pieczone gołąbki z ryżem, suszonymi pomidorami i czarnuszką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne aromatyczne danie, nie tylko dla wegan:-)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki
    szklanka ryżu pełnoziarnistego
    ok 7 suszonych pomidorów
    1 duża cebula
    1 średnia kapusta włoska
    2 łyżeczki czarnuszki
    sól
    pieprz
    oliwa z oliwek
    pół szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone gołąbki z ryżem, suszonymi pomidorami i czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-21x28sa 1. Ryż gotujemy al dente.
    Z kapusty wycinamy głąb tak by nie uszkodzić liści. Przebieramy liście: duże liście odkładamy na jedną kupkę ,a za małe na zawijanie gołąbków - na drugą. Najmniejsze drobno szatkujemy . Obieramy cebulę i kroimy ją w kosteczkę, następnie podsmażamy na oleju z dodatkiem soli, gdy jest lekko szklista dodajemy. poszatkowaną kapustę. Podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Kiedy woda się zredukuje a kapusta zmięknie, dodajemy ryż, lekko podsmażamy, na końcu dodajemy czarnuszkę oraz pokrojone drobno pomidory. Doprawiamy pieprzem i solą. Masa powinna mieć zwartą konsystencję
    Układamy na każdym liściu ok. 2-3 spore łyżki farszu , zakładamy dwa przeciwległe boki na farsz a następnie pozostałe dwa. Układamy gołąbki ciasno w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym sporą ilością oliwy z oliwek, wierzch każdego gołąbka również smarujemy lekko oliwą, całość przykrywamy i pieczemy około 30-35 minut w 150 stopniach.

Porady

Czarnuszka to znakomita przyprawa o aromatycznym zapachu i smaku. W tych małych ziarenkach ukryty jest nie tylko smak, ale również wiele właściwości leczniczych. Ja czarnuszki używam również do sosów, pierogów oraz posypuję nią chleb przed pieczeniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować