Pieczone faworki

0 (0 ocen)

Faworki w wersji nieco dietetycznej, ponieważ nie są smażone na oleju

Składniki:

  • - 2,5 szklanki mąki
    - 0,5 łyżeczki cukru
    - 0,5 łyżeczki soli
    - 5 żółtek
    - 5 łyżek kwaśnej śmietany
    - 1 łyżka spirytusu

    - cukier puder do posypania

Pieczone faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników wyrobić elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i wsadzić na pół,godziny do lodówki.
    Po wyjęciu z lodówki, jeszcze raz zagnieść. Odrywać po kawałku i rozwałkować na cienki placek.
    Nożem pociąć ciasto na paski i następnie zrobić z nich romby lub prostokąty.
    Każdy naciąć pośrodku i przełożyć końcówkę ciasta przez nacięcie.
    Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Układać faworki. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni około 10-15 minut na złoty kolor. Upieczone faworki posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy