ĆWIARTKI Z INDYKA PIECZONE W WARZYWACH

4.5 (180 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Lubię przygotowywać indyka zwłaszcza w okresie światecznym kiedy jego zapach unosi sie w całym domu. W tym roku zdecydowałam na przygotowanie indyka w mniejszych porcjach. Wyszło smaczne, aromatyczne mięso, polecam.

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 młody indyk
    2 cebule
    2 marchewki
    2 łodygi selera naciowego
    kawałek korzenia selera
    1 jabłko
    kilka suszonych śliwek

    Marynata:
    4 ząbki drobno posiekanego czosnku
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    1 łyżka przyprawy do kurczaka po staropolsku
    4 łyżki miękkiego masła
    1/2 szklanki czeronego wina
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ćwiartki z indyka pieczone w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, oczyścić z włokien i podzielić na ćwiartki lub mniejsze części.
  • 2. Marynata:
    Wszystkie składniki wymieszać, natrzeć mieszanką mięso. Pozostawić na całą noc w lodówce.
  • 3. Pieczenie:
    Mięso ułożyć w rondlu lub naczyniu do pieczenia mięsa, obłożyć warzywami pokrojonymi na mniejsze części, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podlewać winem co ok. 30 minut. Na ok. 30 minut przed końcem pieczenia odryć folię aby mięso sie zaruminiło. Po upieczniu mięso przełożyć na tacę. Z płynu powstałego podczas pieczenia mżna przygotować sos.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować