Lubię przygotowywać indyka zwłaszcza w okresie światecznym kiedy jego zapach unosi sie w całym domu. W tym roku zdecydowałam na przygotowanie indyka w mniejszych porcjach. Wyszło smaczne, aromatyczne mięso, polecam.
Ćwiartki z indyka pieczone w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, oczyścić z włokien i podzielić na ćwiartki lub mniejsze części.
2.Marynata:
Wszystkie składniki wymieszać, natrzeć mieszanką mięso. Pozostawić na całą noc w lodówce.
3.Pieczenie:
Mięso ułożyć w rondlu lub naczyniu do pieczenia mięsa, obłożyć warzywami pokrojonymi na mniejsze części, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podlewać winem co ok. 30 minut. Na ok. 30 minut przed końcem pieczenia odryć folię aby mięso sie zaruminiło. Po upieczniu mięso przełożyć na tacę. Z płynu powstałego podczas pieczenia mżna przygotować sos.
Komentarze