Pieczone chrupiące paluszki schabowe z sosem szczypiorkowym

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Doskonałe na przekąskę jak i cały posiłek. Wykonanie nie zajmuje zbyt wiele czasu , poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 plastry schabu wieprzowego , surowego
    1 łyżka przyprawy do mięs
    3 łyżki musztardy
    1 jajko
    2 łyżki mleka
    2 łyżki oleju
    około 1/2 szklanki płatków kukurydzianych
    około 1/2 szklanki bułki tartej
    1 łyżka sezamu białego
    Sos koperkowy:
    3 łyżki majonezy
    3 łyżki jogurtu typu greckiego
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    1 ząbek czosnku- przeciśnięty przez praskę
    sól i pieprz do smaku
    Dodatkowo :
    blacha wyłożona papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Sosy Przekąski

Pieczone chrupiące paluszki schabowe z sosem szczypiorkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczone chrupiące paluszki schabowe z sosem szczypiorkowym 1. Plastry schabu kroję w paski , dodaję do nich przyprawę do mięs i musztardę , mieszam aby składniki dobrze się połączyły , wstawiam do lodówki na ok . godzinę . Paluszki panieruję w zmieszanym jajku z mlekiem i olejem oraz pół paluszków w lekko pogniecionych płatkach kukurydzianych , a pół w bułce tartej zmieszanej z sezamem , układam na blasze . Paluszki schabowe piekę ok . 30 minut w temperaturze 180 stopni .
    Składniki sosu mieszam , podaję z paluszkami schabowymi .

Porady

Zawsze gdy brakuje nam czasu, paluszki schabowe możemy podać z keczupem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Panierka Płatki Schab Sezam Szczypiorek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować