Pieczone bakłażany z mięsem indyczym i pomidorami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Proste i smaczne, czyli to co lubię najbardziej:)

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
    4 duże bakłażany
    1 duża cebula
    1 puszka pomidorów z puszki
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    żółty ser do posypania
    2 średnie świeże pomidory
    2 suszone pomidory
    sól, pieprz, papryka ostra
    majeranek, zioła prowansalskie, curry

Pieczone bakłażany z mięsem indyczym i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte bakłażany przekrawam wzdłuż, wydrążam miąższ robiąc jakby "łódeczkę", którą później napełnię farszem.

    Mięso podsmażam na oliwie, dodaję pokrojoną w piórka cebulę, duszę około 15 minut. Po tym czasie dodaję pomidory z puszki, pokrojone w kosteczkę suszone pomidory, przyprawiam.

    W tym czasie podpiekam wydrążone bakłażany w temp. 180C do 15 min. Zmienią nieco kolor.

    Bakłażany faszeruję, posypuję startym na grubszych oczkach serem, kładę po plastrze - dwóch świeżego pomidora, zapiekam do 25 min. w temp 180C.

    Smacznego:)

Porady

Możecie zamiast pomidorów na wierzch ułożyć pieczarki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy