Pieczona szynka z rozmarynem

0 (0 ocen)

Soczysta, ziołowa i pikantna tak w skrócie można opisać tę szynkę. Piekę ją jako wędlinę do pieczywa ale równie dobrze sprawdza się jako danie obiadowe.

Składniki:

  • szynka 1kg
    łyżka rozmarynu suszonego
    łyżka czosnku granulowanego
    łyżka ostrej papryki
    1/2 łyżki soli
    1\/2 łyżki czarnego pieprzu
    4 kulki ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    3 łyżki oliwy z oliwek
    do posypania: płatki papryki

Pieczona szynka z rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie przyprawy rozdrabniamy i dokładnie mieszamy w moździerzu lub pojemniku blendera. Dodajemy oliwę i mieszamy aby uzyskać jednolitą papkę która nacieramy mięso ze wszystkich stron. Tak przygotowane zostawiamy w szczelnie zamkniętym naczyniu na przynajmniej 12h. Naczynie żaroodporne z szynka umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C i pieczemy około 1h.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy