Soczysta, ziołowa i pikantna tak w skrócie można opisać tę szynkę. Piekę ją jako wędlinę do pieczywa ale równie dobrze sprawdza się jako danie obiadowe.
Składniki:
szynka 1kg
łyżka rozmarynu suszonego
łyżka czosnku granulowanego
łyżka ostrej papryki
1/2 łyżki soli
1\/2 łyżki czarnego pieprzu
4 kulki ziela angielskiego
3 liście laurowe
3 łyżki oliwy z oliwek
do posypania: płatki papryki
Pieczona szynka z rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie przyprawy rozdrabniamy i dokładnie mieszamy w moździerzu lub pojemniku blendera. Dodajemy oliwę i mieszamy aby uzyskać jednolitą papkę która nacieramy mięso ze wszystkich stron. Tak przygotowane zostawiamy w szczelnie zamkniętym naczyniu na przynajmniej 12h. Naczynie żaroodporne z szynka umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C i pieczemy około 1h.
Komentarze