Pieczona szynka w marynacie imbirowo-sojowej

0 (0 ocen)

Idealna na kanapki a także dobrze się sprawdzi podczas rodzinnych uroczystości czy świąt.

Składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej
    2 łyżki startego świeżego imbiru
    pół szklanki sosu sojowego
    2 łyżki miodu akacjowego
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka suszonych ziaren kolendry roztartych w moździerzu
    1 łyżka goździków oraz kilka ziaren pieprzu burbonese, czerwonego lub syczuańskiego  roztartych w moździerzu(możemy je także ze sobą zmieszać)
    sok z jednej cytryny

Pieczona szynka w marynacie imbirowo-sojowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie;
    Do naczynia wlewamy sos sojowy, miód, dodajemy posiekany czosnek, starty imbir i pozostałe składniki marynaty. Na końcu wlewamy sok z cytryny i wkładamy umyte i osuszone mięso. Co kilka godzin obracamy je aby było pokryte marynatą z każdej strony. Marynujemy najlepiej 24 godz.
    Po tym czasie karkówkę razem z przelaną przez sitko  marynatą wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180- 200C i pieczemy około 1,5 - 2 godz. Co jakiś czas mięso polewamy marynata. W połowie pieczenia dolewamy wody bo zapewne płyn się zredukuje. Mięso studzimy i kroimy w plastry.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy