Pieczona szynka na czerwonej kapuście

  • wyświetlono: 226 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Na świątecznym stole nie może zabraknąć pieczystego mięsa, polecam chudą szynkę w aromatycznych ziołach podaną na jarzynce z czerwonej kapusty, smakuje obłędnie pysznie i zachwyci świątecznych gości.

IMG_20190918_121058
  • 16 porcje
  • 250min
  • Łatwy

Składniki

1,2-1,5 kg okrągłej szynki wieprzowej – myszki

1 łyżka suszonego rozmarynu

1 łyżka suszonego tymianku

1 łyżka suszonego majeranku

1 łyżeczka jarzynki lub przyprawy do mięsa

4 ząbki czosnku

1 cebula

1 łyżka gruboziarnistej soli himalajskiej

1 łyżeczka pieprzu ziarnistego

2 łyżki oliwy




Jarzynka z czerwonej kapusty

1 mała główka czerwonej kapusty

2 czerwone cebule

2 łyżki masła

3 liście laurowe

3 goździki

Czerwony ocet winny do smaku

1 szklanka soku jabłkowego

½ szklanki wywaru z pieczonej szynki

1 łyżeczka cukru

Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczona szynka na czerwonej kapuście

  • Przygotowanie1. Szynkę opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć do szklanego naczynia żaroodpornego. Sól himalajską utrzeć w moździerzu z obranymi ząbkami czosnku i ziarnistym pieprzem, mieszanką natrzeć szynkę z każdej strony, posypać równomiernie majerankiem, rozmarynem i tymiankiem oraz jarzynką lub przyprawą do mięsa, skropić po wierzchu oliwią, włożyć do lodówki na 4 godziny aby mięso naszło przyprawami.

    Po tym czasie mięso obłożyć obraną cebulą pokrojoną na ćwiartki, naczynie przykryć pokrywą i piec około 2 godziny w temp 180*c aż będzie mięciutkie. Wywaru z pieczenia nie wylewać!
  • Przygotowanie2. Jarzynka:

    Kapustę obrać z wierzchnich liści, poszatkować drobno nożem , cebulę obrać posiekać w kostkę.

    W garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę, dodać kapustę , goździki, liść laurowy oraz wlać kilka łyżek octu winnego oraz sok jabłkowy, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 45 minut, pod koniec wlać wywar z pieczenia, doprawić do smaku odrobiną soli oraz pieprzu i cukru, wymieszać, całość zagotować, zestawić z ognia.

    Pieczoną szynkę kroić na grube plastry ułożyć na półmisku z jarzynką z kapusty. Smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zimakapustaczerwona kapustana obiadboże narodzeniesok jabłkowyjarzynkapieczona szynkapieczone mięsaszynka w marynacie

Komentarze

Podobne przepisy

Karkówka pieczona w kapuście

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Karkówka pieczona w kapuście

Idealna propozycja na zimowy obiad....

Kacze nóżki podane na pomarańczowo-miodowej czerwonej kapuście

Dodane przez: Cukiereczek

Kacze nóżki podane na pomarańczowo-miodowej...

Sos pomarańczowo-miodowy wydobywa...

image-03lhnsi

Dodane przez: Kasja1986

Pierś z kurczaka pieczona na kiszonej kapuście

Soczysta pierś kurczaka pieczona...

karkówka

Dodane przez: majka190382

PIECZONA KARKÓWKA NADZIEWANA CEBULKĄ NA KAPUŚCIE

Soczyste mięsko na kapustce z grzybami,idealne...

schab

Dodane przez: justi2401

Schab pieczony w kapuście

Pyszne danie zarówno na co dzień...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE