1 kg polędwicy wieprzowej,
3 jabłka,
2 ząbki czosnku,
suszony majeranek
mielony czarny pieprz,
sól morska,
papryka w proszku,
sok z cytryny,
olej,
¾ szklanki bulionu
Sposób przygotowania przepisu:
Pieczona polędwica faszerowana jabłkami
1.
Myjemy mięso i osuszamy. Następnie oprószamy mielonym pieprzem i solą, majerankiem i papryką. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Następnie smarujemy nim mięso. Całość skrapiamy olejem i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie polędwice nacinamy w odstępach około 1 cm. Nacięcia oprószamy przyprawami . Jabłka kroimy w plasterki, które skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny. Tak przygotowane umieszczamy w wykonanych nacięciach. Całość delikatnie związujemy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Ponownie skrapiamy olejem. Następnie obok pieczeni układamy kilka cząstek jabłek. Całość podlewamy bulionem i pieczemy około 50 minut w 180°C. Smacznego.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze