Pieczona pierś z indyka z solanki w marynacie musztardowo-miodowej

4.45 (213 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 10 osób

Dla mojej rodziny często piekę do chleba pierś z indyka. Ta z solanki w marynacie musztardowo-miodowej jest bardzo soczysta. Pasuje do różnego rodzaju kanapek, sałat a taka prosto z piekarnika jest mięsem do drugiego dania.

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • pierś z indyka

    solanka: woda ok. 1,5-2 litra, 2 łyżki soli, 2 ząbki czosnku, 1/2 cebuli, kilka ziarenek ziela angielskiego, 3 -4 liście laurowe


    Marynata:
    2 łyżki musztardy ostrej
    2 łyżeczki miodu
    2 łyżki oleju
    sól i pieprz
    1 łyżeczka czosnku w proszku
Wystaw ocenę:

4.45 (213 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Pieczona pierś z indyka z solanki w marynacie musztardowo-miodowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytą pierś z indyka przełóż do naczynia. Zalej solanką. Włóż na kilka godzin do lodówki ( najlepiej na cała noc ). Po wyjęciu z solanki posmaruj marynatą musztardowo miodową. Umieść mięso oraz pozostałe składniki solanki ( liście laurowe, ziele angielskie, cebulę i czosnek) w rękawie i piecz ok. 60 minut dla 1 kg mięsa w temp. 190 stopni C. ( Pod koniec pieczenia włączam piec na 200 stopni i piekę tak ok 10 minut). Moja pierś warzyła 1,3 kg i piekłam ją 90 minut. Podawaj na gorąco do drugiego dania, jako wędlina lub jako składnik sałaty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z indyka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować