Wyśmienita na ciepło do obiadu i na zimno jako domowa wędlina.
Składniki:
• ok. 1 kg piersi z indyka,
• ok. 20 dag mięsa mielonego wieprzowego,
• 2 ząbki czosnku,
• 3 łyżki soli do peklowania (może być zwykła),
• 1 łyżeczka papryki ostrej,
• oliwa z oliwy
Pieczona pierś z indyka z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć i natrzeć solą, papryką i czosnkiem zgniecionym przez praskę, polać łyżką oliwy z oliwek . Odstawić do lodówki na około 12 godzin.
2.Mięso mielone również lekko przyprawić i odstawić do lodówki.
3.Następnie zrobić kieszonkę w piersi i włożyć mięso mielone, spiąć wykałaczkami.
4.W dużym garnku - takim, do którego swobodnie zmieści się nam cała pierś zagotować wodę. Do wody włożyć pierś, tak, aby cała była zanurzona. Doprowadzić wodę do wrzenia i od tego momentu gotować 3-4 minuty.
5.Wyciągnąć pierś i włożyć do rękawa do pieczenia, polać odrobiną oliwy, zawiązać. Pierś piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez 1h 15min. Ok. 15 min przed końcem pieczenia można rozciąć delikatnie rękaw u góry aby pierś ładnie nam się zrumieniła. Po wyjęciu z piekarnika aby mięso ładnie nam się kroiło najlepiej aby chwilę poleżało. Smacznego!
Porady
Ja zostawiam nawet na kilka godzin, wtedy ładnie się zwiąże i nie rozpada się przy krojeniu.
Komentarze