Pieczona pierś z indyka z mięsem mielonym

4.5 (142 ocen)

Wyśmienita na ciepło do obiadu i na zimno jako domowa wędlina.

Składniki:

  • • ok. 1 kg piersi z indyka,
    • ok. 20 dag mięsa mielonego wieprzowego,
    • 2 ząbki czosnku,
    • 3 łyżki soli do peklowania (może być zwykła),
    • 1 łyżeczka papryki ostrej,
    • oliwa z oliwy
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczona pierś z indyka z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć i natrzeć solą, papryką i czosnkiem zgniecionym przez praskę, polać łyżką oliwy z oliwek . Odstawić do lodówki na około 12 godzin.
  • 2. Mięso mielone również lekko przyprawić i odstawić do lodówki.
  • 3. Następnie zrobić kieszonkę w piersi i włożyć mięso mielone, spiąć wykałaczkami.
  • 4. W dużym garnku - takim, do którego swobodnie zmieści się nam cała pierś zagotować wodę. Do wody włożyć pierś, tak, aby cała była zanurzona. Doprowadzić wodę do wrzenia i od tego momentu gotować 3-4 minuty.
  • 5. Wyciągnąć pierś i włożyć do rękawa do pieczenia, polać odrobiną oliwy, zawiązać. Pierś piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez 1h 15min. Ok. 15 min przed końcem pieczenia można rozciąć delikatnie rękaw u góry aby pierś ładnie nam się zrumieniła. Po wyjęciu z piekarnika aby mięso ładnie nam się kroiło najlepiej aby chwilę poleżało. Smacznego!

Porady

Ja zostawiam nawet na kilka godzin, wtedy ładnie się zwiąże i nie rozpada się przy krojeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.47 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie
pieczony filet z indyka

4.47 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pieczona pierś z indyka

martamp Doskonałe mięsko zarówno na ciepło, jak i na zimno 4 godz. 10 min

To może cię zainteresować