Pieczona pierś z indyka w tymiankowej marynacie

0 (0 ocen)

Bo nic nie może równać się z wędliną własnej roboty.

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg piersi z indyka
    6-7 łyżek soku z cytryny
    4 łyżki masła
    1/2 szklanki bulionu z drobiu
    Ząbek czosnku
    Pół łyżeczki tymianku suszonego
    Sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pieczona pierś z indyka w tymiankowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć, osolić, natrzeć rozgniecionym czosnkiem i skropić dwoma łyżkami soku z cytryny. Tymianek rozdrobnić z moździerzu i posypać, z każdej strony, pierś z indyka. Mięso odstawić na 12 godzin do lodówki.
    Po tym czasie piekarnik nagrzać do 190 stopni. Na spód naczynia żaroodpornego dać masło, na nie mięso. Kilka wiórek masła położyć na mięsie. Piec 90 min często skrapiając bulionem i resztą soku z cytryny.

Porady

Nadaje się zarówno do chleba na zimno, jak i na ciepło do drugiego dania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Pierś z indyka Tymianek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować