Pieczona pierś z indyka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Wspaniałe mięsko na obiad.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • piersi z indyka 1 kg
    Oleju 4 łyżki
    Soli 2 łyżeczki
    Pieprzu 3/4 łyżeczki
    zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki
    Tymianek 1 ½ łyżeczki
    papryka czerwona słodka 1 ½ łyżeczki
    Musztarda 1 łyżka
    Miód 2 łyżki
    Sok z cytryny 1 łyżka
    Żurawina do mięs
    Sałata lodowa
    Wykonanie:
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczona pierś z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać wszystkie przyprawy z olejem, musztardą, miodem i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną marynatą posmaruj pierś indyka i odstaw najlepiej na całą noc do lodówki, aby indyk się zamarynował.
    Po tym czasie pierś ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć pokrywką i piec ok. 50-60 minut w temperaturze 180°C. Na ostatnie 20 minut piec bez przykrycia, by indyk się przyrumienił. Podawać na sałacie i polać żurawiną do mięs.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z indyka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

4.47 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie
pieczony filet z indyka

4.47 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pieczona pierś z indyka

martamp Doskonałe mięsko zarówno na ciepło, jak i na zimno 4 godz. 10 min

To może cię zainteresować