Pieczona pierś z indyka

4.47 (186 ocen)

Smakuje wyśmienicie na ciepło do obiadu i na zimno jako domowa wędlina.

Składniki:

  • • Ok. 1 kg piersi z indyka,
    • 2 ząbki czosnku,
    • 4 łyżki soli do peklowania(może być zwykła),
    • 1 łyżeczka papryki ostrej,
    • Liść laurowy i ziele angielskie,
    • Oliwa z oliwek,
Wystaw ocenę:

4.47 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczona pierś z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć i natrzeć solą, papryką i czosnkiem zgniecionym przez praskę i polać łyżką oliwy z oliwek . Odstawić do lodówki na około 18 godzin. W dużym garnku - takim, do którego swobodnie zmieści się nam cała pierś zagotować wodę. Do wody włożyć pierś, tak, aby cała była zanurzona. Doprowadzić wodę do wrzenia i od tego momentu gotować 3-4 minuty. Wyciągnąć pierś i włożyć do rękawa do pieczenia, dodać liścia laurowego i ziele angielskie, polać odrobiną oliwy, zawiązać. Pierś piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez 1 godzinę. Ok. 15 min przed końcem pieczenia można rozciąć delikatnie rękaw u góry aby pierś ładnie nam się zrumieniła. Po wyjęciu z piekarnika aby mięso ładnie nam się kroiło najlepiej aby chwilę poleżało (około 15-20 min).
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.47 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie
pieczony filet z indyka

4.47 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pieczona pierś z indyka

martamp Doskonałe mięsko zarówno na ciepło, jak i na zimno 4 godz. 10 min

To może cię zainteresować