Pieczona pierś kaczki z sosem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi marynuję dzień wcześniej. Nacinam (samą skórę) w kratkę, solę, nacieram majerankiem, musztardą, polewam octem balsamicznym, zalewam winem - do przykrycia. Na drugi dzień dokładnie osuszam i smażę na odrobinie oleju z dodatkiem masła od strony skórki, a następnie z drugiej strony do ładnego zarumienienia. Wkładam piersi do żaroodpornego naczynia. Zalewam tą marynatą, dodaję trochę soku malinowego, maliny z kompotu, kilka truskawek (można pominąć). Piekę łącznie ok.2 godz. Pierwsze 45 min w 220stopniach, potem 45 min obniżam temp do 180 stopni i na koniec w 160stopniach (do miękkości piersi). Piersi polewam sosem malinowym, podaję z sałatką z truskawkami i z pure chrzanowym.
Sos malinowy:
Odrobinę sosu z pieczonej kaczki, łączę z domowym kompotem malinowym, dodaję mąkę ziemniaczaną rozrobioną w zimnej wodzie (do zgęstnienia sosu).
Pure chrzanowe:
Do ugotowanych ziemniaków dodaję masło, ugniatam tłuczkiem, dodaję odrobinę chrzanu.
Sałatka:
Pomidorki i truskawki przekrajamy na pół, dodajemy roszponkę, mieszamy z dressingiem. Dressing: oliwę, syrop klonowy, sok z cytryny mieszamy, przyprawiamy solą (do smaku).
Komentarze