Pieczona papryka ze szpinakiem i jajkiem to lekki obiad, który syci, ale nie powoduje nadmiernego obciążenia organizmu. Taka papryczka to również doskonała propozycja na lekką kolację lub wielkanocne śniadanie.
30 min
Składniki:
• 4 małe czerwone papryki
• 4 duże jajka
• 3 brykiety mrożonego szpinaku w liściach,
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka masła
• sól, pieprz do smaku
Pieczona papryka ze szpinakiem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Z papryki ściąć część z ogonkiem i wyjąć gniazda nasienne. Posypać w środku solą, pieprzem i odwrócić do góry dnem na 10 minut.
• Wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st.C.
• W tym czasie rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek i przesmażyć go razem ze szpinakiem. Doprawić solą i pieprzem.
• Do podpieczonych papryk włożyć na dno szpinak, na wierzch wbić po jednym jajku.
• Zapiekać jeszcze 15-20 minut, w zależności jakie chcemy mieć żółtko.
• Po upieczeniu posypać solą i pieprzem po wierzchu.
Komentarze