Pieczona papryka ze szpinakiem i jajkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pieczona papryka ze szpinakiem i jajkiem to lekki obiad, który syci, ale nie powoduje nadmiernego obciążenia organizmu. Taka papryczka to również doskonała propozycja na lekką kolację lub wielkanocne śniadanie.

  • 30 min

Składniki:

  • • 4 małe czerwone papryki
    • 4 duże jajka
    • 3 brykiety mrożonego szpinaku w liściach,
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżka masła
    • sól, pieprz do smaku

Pieczona papryka ze szpinakiem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Z papryki ściąć część z ogonkiem i wyjąć gniazda nasienne. Posypać w środku solą, pieprzem i odwrócić do góry dnem na 10 minut.
    • Wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st.C.
    • W tym czasie rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek i przesmażyć go razem ze szpinakiem. Doprawić solą i pieprzem.
    • Do podpieczonych papryk włożyć na dno szpinak, na wierzch wbić po jednym jajku.
    • Zapiekać jeszcze 15-20 minut, w zależności jakie chcemy mieć żółtko.
    • Po upieczeniu posypać solą i pieprzem po wierzchu.

Porady

Podawać z zieloną sałatą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy