Pieczona papryka z mięsem, kuskusem, pieczarkami i oliwkami

4.49 (189 ocen)

Uwielbiam faszerowaną i pieczoną paprykę pod każdą postacią. Ta sezonowa ma wspaniały aromat po upieczeniu.

Składniki:

  • 3-4 małe papryki
    1 cebula
    kilka czarnych oliwek
    pół szklanki kaszy kuskus
    250 g mięsa mielonego
    100g pieczarek
    1 łyżka papryki mielonej słodkiej
    ząbek czosnku
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    sól
    pieprz
    zioła prowansalskie
    olej do smażenia

    ser żółty do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (189 ocen)

Pieczona papryka z mięsem, kuskusem, pieczarkami i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę umyć, przekroić na pół i usunąć nasiona, oprószyć w środku solą. Kuskus przygotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę obrać, drobno posiekać, pieczarki oczyścić, pokroić na drobne kawałki. Na odrobinie oleju zeszklić cebulę, dodać pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażyć, wystudzić.
  • Pieczona papryka 2. Do wystudzonych pieczarek dodać mięso,kuskus, przyprawy, koncentrat i pokrojone oliwki. Całość dokładnie wymieszać. Gotowy farsz przełożyć do papryk. Posypać serem. Naczynie do zapiekania skropić olejem, ułożyć papryki i przykryć folią. Piec ok 30 min w temperaturze 200 stopni. Najlepsza na gorąco zaraz po upieczeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować