REKLAMA

Pieczona papryka z kaszą jaglaną i boczkiem

wyświetlono: 58 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Zapraszam na smaczną pieczoną paprykę. Farsz przygotowałam z kaszy jaglanej z dodatkiem smażonego boczku z cebulką i czosnkiem. Idealna na obiad lub ciepłą kolację. Polecam.

opublikowany: 21.10.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 3 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 żółta papryka
    1/2 czerwonej papryki
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    120 g wędzonego boczku
    200g ugotowanej kaszy jaglanej
    1 łyżka kaszy manny
    3 łyżki tartego parmezanu
    1 łyżka pokrojonego koperku
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    zioła prowansalskie do smaku
    solidna garść parmezanu do posypania papryki
    olej do smażenia
    forma żaroodporna
    masło
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki myjemy i usuwamy gniazda nasienne, odsączamy z wody. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Boczek kroimy w kosteczkę. Na rozgrzanym oleju przesmażamy pokrojone składniki. Odstawiamy.

    W międzyczasie naczynie żaroodporne smarujemy masłem i dokładnie wycieramy papryki ręcznikiem papierowym. Do miski przekładamy składniki na farsz i mieszamy.

    Papryki wypełniamy farszem i lekko ugniatamy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut pod przykryciem.

    Wyjmujemy z piekarnika i zdejmujemy pokrywkę, papryki posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy bez przykrycia przez 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: eluchap eluchap

Papryka faszerowana kaszą jaglaną

Papryka faszerowana kaszą jaglaną - paprykę można zastąpić cukinią lub bakłażanem.

kategoria: Dania główne opublikowany: 09.02.2013 | wyświetlono: 1191 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: wiesiołek 20180825_211701 (3)

Papryka faszerowana kaszą jaglaną

Zdrowie na talerzu, czyli szybki, pyszny, niskokaloryczny obiadek :)

kategoria: Dania główne opublikowany: 28.03.2014 | wyświetlono: 370 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE