Pieczona papryka z kaszą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pora na paprykę! Dzisiaj z kaszą jaglaną.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • -4 mięsiste czerwone papryki
    -4 pomidory
    -3/4 szklanki kaszy jaglanej
    -40 dag mięsa mielonego
    -3/4 szklanki wywaru warzywnego
    -1 cebula
    -4 ząbki czosnku
    -100g mozzarelli z zalewy
    -1 łyżka masła
    -1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    -sól
    - pieprz

Pieczona papryka z kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • papryka gotowa do konsumpcji 1. Na maśle podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, dodać rozdrobniony czosnek. Do mięsa dodać kaszę, cebulę z czosnkiem, 1 pokrojony w kostkę pomidor, wywar jarzynowy, dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, dodać słodką paprykę. Papryki umyć, odciąć górną część, wyjąć gniazda nasienne. Napełnić farszem, przykryć odciętym kapturkiem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Pozostałe pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w cząstki i włożyć między papryki. Papryki podlać resztą wywaru, i piec ok. 60 minut w temperaturze 200°C.
    Pod koniec pieczenia, pod kapturki, wyłożyć pokrojony w plastry ser.
    .

Porady

Aby sos był smaczniejszy, pod koniec pieczenia można dodać 100ml śmietanki 30% wymieszanej z łyżeczką mąki.

Komentarze

Podobne przepisy