Pieczona papryka w oleju

0 (0 ocen)

Dzięki tak przygotowanej papryce zyskujemy idealny dodatek do sałatek bądź kanapek oraz aromatyczny olej .

Składniki:

  • ok 600 g czerwonej papryki
    po 1 płaskiej łyżeczce : oregano, majeranek, tymianek oraz greckiego mixu przypraw do sałatek
    olej rzepakowy
    1 - 1/2 główka czosnku
    słoik 0,5 l

Pieczona papryka w oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Myjemy osuszamy.
  • 2. Papryki kroimy w grube plastry, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 195 stopni i pieczemy około 1 godziny
  • 3. Papryki obieramy ze skóry i studzimy. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
  • 4. Na dno słoika wlewamy ok 3 - 4 łyżek oleju układamy część czosnku, na to 1/2 papryk , ponownie czosnek oraz paprykę. Na to dodajemy przyprawy. Całość deliaktnie zalewamy olejem. Słoikiem delikatnie potrząsamy by rozprowadzić przyprawy po całym słoiku.
  • 5. Wedle uznania: pasteryzujemy, studzimy i chowamy do lodówki. Bądź od razu po przyrządzeniu chowamy do lodówki :))

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy