Dzięki tak przygotowanej papryce zyskujemy idealny dodatek do sałatek bądź kanapek oraz aromatyczny olej .
Składniki:
ok 600 g czerwonej papryki
po 1 płaskiej łyżeczce : oregano, majeranek, tymianek oraz greckiego mixu przypraw do sałatek
olej rzepakowy
1 - 1/2 główka czosnku
słoik 0,5 l
Pieczona papryka w oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Myjemy osuszamy.
2.Papryki kroimy w grube plastry, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 195 stopni i pieczemy około 1 godziny
3.Papryki obieramy ze skóry i studzimy. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
4.Na dno słoika wlewamy ok 3 - 4 łyżek oleju układamy część czosnku, na to 1/2 papryk , ponownie czosnek oraz paprykę. Na to dodajemy przyprawy. Całość deliaktnie zalewamy olejem. Słoikiem delikatnie potrząsamy by rozprowadzić przyprawy po całym słoiku.
5.Wedle uznania: pasteryzujemy, studzimy i chowamy do lodówki. Bądź od razu po przyrządzeniu chowamy do lodówki :))
Komentarze