Pieczona owsianka z bananem i bakaliami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pożywny, bezglutenowy deser naszpikowany mnóstwem bakalii, aromatycznym bananem z kokosową nutką .

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
    1/3 szkl mleka
    2 łyżki gęstego mleka kokosowego
    2 łyżki płynnego miodu
    1 małe jajko
    cynamon
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
    1 kopiata łyżka mąki kokosowej
    mała garść rodzynek
    mała garść żurawiny
    kilka suszonych śliwek
    1 łyżka masła

    Ponadto:
    garść orzechów laskowych
    garść orzechów włoskich
    4 łyżki cukru
    1 łyżka wody
    1 łyżka masła

    2 banany
    4 łyżeczki wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pieczona owsianka z bananem i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wsypujemy do miski płatki, dodajemy mleko oraz mleko kokosowe. Dosładzamy miodem. Dodajemy jajko, proszek do pieczenia, mąkę kokosową, cynamon, rodzynki, żurawinę oraz śliwki. Mieszamy wszystko dokładnie i odstawiamy na ok 10 min do napęcznienia.
  • 2. Przekładamy przygotowaną owsiankę do 4 kokilek do zapiekania. Układamy plasterki banana oraz posypujemy wiórkami masła. Zapiekamy ok 25 min w 180 st.
  • 3. Na patelni karmelizujemy cukier z wodą. Dodajemy masło oraz orzechy, chwilę smażymy. Mieszamy i wykładamy na papier do pieczenia . Odstawiamy do wystudzenia. Siekamy nożem i posypujemy deser. Dekorujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego!

Porady

Banany możemy zastąpić jabłkami bądź gruszkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Banany Kokos Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować