Pieczona marchewka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pieczona marchewka

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 pęczek marchewki
    1 łyżka oliwy z oliwek
    1 łyżka miodu
    1 łyżka soku z cytryny
    Lubczyk
    sól morska, pieprz

Pieczona marchewka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obrać przeciąć marchewki wzdłuż na pół. Oliwę z oliwek, miód i sok z cytryny wymieszać lubczyk. Przy pomocy silikonowego pędzelka smarować połówki marchewek z obu stron i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać solą morską i oprószyć pieprzem.
    Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut (w zależności od wielkości marchewek) w temperaturze 180°C. Po ok. 20 minutach odwrócić marchewki na drugą stronę. (Marchewki po upieczeniu mają być lekko miękkie, a jednocześnie pozostać chrupiące).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy