Pieczona makrela z sałatką ryżową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pieczona makrela z sałatką ryżową to smaczny pomysł na obiad. Polecam.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 płatów makreli
    1 mała cytryna
    2 ząbki czosnku
    pieprz cytrynowy
    sól himalajska różowa
    8 małych gałązek oregano
    folia aluminiowa
    Na sałatkę ryżową :
    1 woreczek ryżu
    120 gram zielonego ogórka
    80 gram czerwonej papryki
    sól do smaku

Pieczona makrela z sałatką ryżową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makrelę myjemy i osuszamy. Z cytryny odkrajamy kilka plasterków i wyciskamy z cytryny sok, skrapiamy rybę i posypujemy pieprzem i solą. Rybę układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy pokrojonym w kosteczkę czosnkiem oraz układamy plasterki cytryny i gałązki oregano. Blaszkę przykrywamy folią aluminiową.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie rozcinamy folię i jeszcze dopiekamy przez 5 minut.
    Na sałatkę ryżową : gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu, wyjmujemy z wody i studzimy. W międzyczasie myjemy i kroimy warzywa w kostkę. Ryż przekładamy do miski i dodajemy pokrojone warzywa i sól, mieszamy. Upieczoną rybę podajemy z sałatką ryżową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy