REKLAMA

Pieczona makrela z koperkiem i czosnkiem, podana z ryżem z karmelizowanymi warzywami

wyświetlono: 69 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Makrelę zazwyczaj jadam w wersji wędzonej, ale bardzo cieszę się, że zdecydowałam się tym razem na zakup świeżej. Po upieczeniu jest po prostu przepyszna - bardzo soczysta i aromatyczna. Podałam ją z ryżem z karmelizowaną marchewką i cebulą.

opublikowany: 26.11.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 2 osób
  • 1 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • Makrela świeża, patroszona - 2szt
    Masło - 1 łyżka
    Koperek - 1 łyżka
    Czosnek - 1 ząbek
    Cytryna - 1 szt
    Sól, pieprz, słodka papryka
    Ryż z karmelizowaną cebulą i marchewką:
    Ryż - 80g
    Cebula - 2szt
    Marchew - 2szt
    Masło - 1 łyżka
    Cukier - 1 łyżeczka
    Chilli grys - 1/2 łyżeczki
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Pieczona makrela z koperkiem i czosnkiem 1. Masło mieszamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem, papryką słodką i koperkiem. Cytryny sparzamy, dokładnie szorujemy i kroimy w półplasterki (razem ze skórką).
    Ryby myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ryby w środku nacieramy masłem z przyprawami, a od góry nacinamy (pod skosem). W każde nacięcie wkładamy po kawałku cytryny, na górę dajemy pozostałe masło.

    Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut (na ostatnie 10 minut włączamy funkcję "grill").
  • Pieczona makrela z koperkiem i czosnkiem 2. W międzyczasie gotujemy ryż. Cebulę kroimy w piórka, a marchew w słupki. Na patelni z grubym dnem, na dużym ogniu podgrzewamy cukier. Kiedy się rozpuści zmniejszamy ogień i dodajemy masło, mieszamy silikonową łyżką. Kiedy masło również się rozpuści, dodajemy marchew i cebulę. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy ok 5 minut. Po tym czasie dodajemy ryż i chilli. Dokładnie mieszamy. Podajemy na ciepło razem z makrelą.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: kamila19851 kamila19851

Makrela pieczona cytrynowo-czosnkowa

Szybki i smaczny sposób na rybę

kategoria: Dania główne pieczeń ryba opublikowany: 11.09.2013 | wyświetlono: 49685 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 1
Dodane przez: kuchenny świat

Pieczona makrela

Zapraszam na pyszną, pieczoną rybkę. Szybka w przygotowaniu i idealna na obiad lub kolację. Polecam.

kategoria: Dania główne sok opublikowany: 25.12.2018 | wyświetlono: 203 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: LenaGotuje IMG_20200519_112552

Pieczona makrela

Świeża pieczona makrela z dodatkiem czosnku i kilku przypraw to pomysł na lekki, zdrowy obiad lub kolację.

kategoria: Dania główne ryba opublikowany: 17.02.2021 | wyświetlono: 466 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: wiesiołek 20180825_211701 (3)

Bób z czosnkiem i koperkiem

Najprostszy sposób na doskonale smakujący bób :)

kategoria: Przystawki Przekąski opublikowany: 30.06.2014 | wyświetlono: 16880 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE