Pieczona łopatka

0 (0 ocen)

Smaczne domowe mięsko do pieczywa na co dzień i od święta

Składniki:


  • 1,2 kg łopatki wieprzowej
    Marynata :
    2 łyżeczki soli morskiej z ziołami
    2 łyżeczki przyprawy Gajowego
    1 łyżeczka czerwonej czubricy
    1 łyżeczka wędzonej papryki
    3 łyżki oleju

Pieczona łopatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę umyć i osuszyć.
    Składniki marynaty wymieszać i dokładnie natrzeć nią mięso z każdej strony.
    Mięso włożyć do garnka, skropić olejem, przykryć pokrywką i schować do lodówki na 12 godzin.
  • 2. Potem garnek bez przykrycia wstawić do nagrzanego do 165 stopni piekarnika i piec łopatkę przez około 1,2 - 1,3 godziny.
    Po upieczeniu mięso zostawić by odpoczęło, potem wystudzić i podawać do pieczywa zamiast sklepowych wędlin.

Komentarze

Podobne przepisy