Pieczona łopatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować marynatę: do naczynia żaroodpornego wlać sok pomidorowy i wycisnąć sok z cytryny, dodać przyprawy: paprykę ostrą, słodką, kminek, liście laurowe, sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
2.Mięso oczyścić, związać bawełnianą nitką i obtoczyć w marynacie. Pozostawić na dobę w lodówce, co kilka godzin obracając. Następnie przełożyć do zimnego piekarnika i piec w temp. ok. 200*C. Po pół godzinie zmniejszyć temp. do 150*C i piec jeszcze ok. 1 godz. Upieczone mięso pozostawić w wyłączonym piekarniku przez ok. 30 min. po czym wyjąć, a sos zagęścić mąką.
Porady
Upieczoną łopatkę podawać pokrojoną w grube plastry z ziemniakami i dowolnym zestawem surówek.
Komentarze