Pieczona łopatka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Pyszna łopatka pieczona w soku pomidorowym

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 1/2 kg łopatki
    1/2 l soku pomidorowego
    sok z 1/2 cytryny
    100 g soli
    4 ząbki czosnku
    2 liście laurowe
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    1/2 łyżeczki mielonego kminku
    2 łyżki mąki pszennej

Pieczona łopatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować marynatę: do naczynia żaroodpornego wlać sok pomidorowy i wycisnąć sok z cytryny, dodać przyprawy: paprykę ostrą, słodką, kminek, liście laurowe, sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • 2. Mięso oczyścić, związać bawełnianą nitką i obtoczyć w marynacie. Pozostawić na dobę w lodówce, co kilka godzin obracając. Następnie przełożyć do zimnego piekarnika i piec w temp. ok. 200*C. Po pół godzinie zmniejszyć temp. do 150*C i piec jeszcze ok. 1 godz. Upieczone mięso pozostawić w wyłączonym piekarniku przez ok. 30 min. po czym wyjąć, a sos zagęścić mąką.

Porady

Upieczoną łopatkę podawać pokrojoną w grube plastry z ziemniakami i dowolnym zestawem surówek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy