Pieczona kiełbasa w piwie z miodem

4.5 (177 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Na świątecznym stole kiełbaska biała, zawsze znajdzie miejsce i zwolenników do jej skosztowania. Taka w piwie i miodzie ze smażoną cebulką smakuje wybornie.

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 1 kg. białej kiełbasy -surowej
    3 łyżki oleju
    1 szklanka piwa jasnego
    2 listki laurowe
    2 łyżki miodu
    po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego
    3-4 cebule
    3 -4 łyżki masła
    sól i pieprz do smaku
    1 łyżka czubrycy zielonej
    1 łyżka czosnku niedźwiedziego
    1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i chili
    Dodatkowo:
    naczynie do zapiekania
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Piwa

Pieczona kiełbasa w piwie z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Kiełbasę smaruję ze wszystkich stron olejem, wkładam do naczynia do zapiekania, zalewam piwem zmieszanym z miodem, dodaje listki laurowe i ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę ok. 45 minut, w połowie czasu pieczenia obracam kiełbaskę , aby ładnie się zrumieniła z obu stron. Cebulę obieram, kroję w pół plasterki, posypuję lekko solą i szklę na masełku, nakrywając pokrywką, doprawiam czubrycą,suszonymi pomidorami, czosnkiem niedźwiedzim, pieprzem, podsmażam. Kiełbasę wyjmuję na półmisek, posypuję cebulką, podaję na gorąco.

Porady

Tak przygotowana kiełbaskę podaję z pieczywem w towarzystwie chrzanu, a także musztardy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Cebula Miód Piwo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować