Pieczona karkówka z ziemniakami

5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Na wsi nie ma wolnych sobót, ale gdy w południe Andrzej wraca z pola, czeka na niego pyszny posiłek, przygotowany przez trzy kobiety jego życia.

Składniki:

  • ● 5 plastrów karkówki (po 100 g każdy)
    ● 5 plastrów żółtego sera
    ● 5 łyżeczek majonezu
    ● 3 duże cebule pokrojone w piórka
    ● przyprawa do karkówki
    ● 3 łyżki oleju do smarowania blachy
    ● 1 kg ziemniaków
    ● przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, słodka czerwona papryka
Wystaw ocenę:

5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczona karkówka z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso rozbijamy, lekko posypujemy
    przyprawą do karkówki i odstawiamy na godzinę
    do lodówki.
  • 2. Płaską blachę wykładamy
    papierem do pieczenia, smarujemy
    olejem i wykładamy kotlety.
    Smarujemy majonezem
    i posypujemy połową cebuli.
    Na kotletach układamy ser. Zapiekamy
    ok. 40 minut.
  • 3. Ziemniaki obieramy, kroimy
    w dość grube plastry. Wykładamy
    na blasze wysmarowanej
    2 łyżkami oleju. Przyprawiamy
    i obkładamy pozostałą cebulą.
    Zapiekamy w piekarniku ok. 30
    minut (można piec razem
    z karkówką). Podajemy z dowolną
    surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować