1 kg karkówki
1 kg marchewki
3 łyżki musztardy (u mnie sarepska)
1 łyżka czerwonego pieprzu w kulkach
olej
1/4 szklanki wody
przyprawa do wieprzowiny lub uniwersalna
sól (u mnie ziołowa)
pieprz mielony
dodatkowo świeże lu suszone zioła
Pieczona karkówka z musztardą, marchewką i czerwonym pieprzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry ok 1cm, natrzeć przyprawą, solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na ok 4 godziny. Marchewki obrać pokroić w dowolne kawałki (u mnie wzdłuż na pół).
2.Dno naczynia do zapiekania skropić olejem, ułożyć plastry mięsa posmarowane musztardą, posypać kulkami pieprzu a na wierzchu ułożyć marchewki. Marchewki można przekładać między plastry mięsa. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami. Całość podlać wodą. Piec pod przykryciem ok 1-1,2 godziny w temperaturze 200-220 stopni.
Komentarze