Pieczona karkówka z musztardą, marchewką i czerwonym pieprzem

4.5 (195 ocen)

Pyszna sprawa na niedzielny obiad :)

Składniki:

  • 1 kg karkówki
    1 kg marchewki
    3 łyżki musztardy (u mnie sarepska)
    1 łyżka czerwonego pieprzu w kulkach
    olej
    1/4 szklanki wody
    przyprawa do wieprzowiny lub uniwersalna
    sól (u mnie ziołowa)
    pieprz mielony
    dodatkowo świeże lu suszone zioła
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Musy Dania główne

Pieczona karkówka z musztardą, marchewką i czerwonym pieprzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry ok 1cm, natrzeć przyprawą, solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na ok 4 godziny. Marchewki obrać pokroić w dowolne kawałki (u mnie wzdłuż na pół).
  • Pieczona karkówka z musztardą, marchewką i czerwonym pieprzem 2. Dno naczynia do zapiekania skropić olejem, ułożyć plastry mięsa posmarowane musztardą, posypać kulkami pieprzu a na wierzchu ułożyć marchewki. Marchewki można przekładać między plastry mięsa. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami. Całość podlać wodą. Piec pod przykryciem ok 1-1,2 godziny w temperaturze 200-220 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować