Pieczona karkówka z cząbrem w sosie sojowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Na całej długości mięsa nożem robimy delikatne nacięcia, takie aby zmieścić w nie plasterki czosnku. Mięso nacieramy dokładnie solą, następnie spryskujemy je olejem z każdej strony.
W miseczce mieszamy ze sobą cząber, rozmaryn , ok, pół łyżeczki pieprzu i tyle samo czerwonej papryki. W powstałej mieszance dokładnie obtaczamy mięso z każdej strony. Wkładamy do lodówki , najlepiej na całą noc.
Po kilku godzinach mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy wodę wymieszaną z sosem sojowym.
Pieczemy w 190C- 200C około 1,5 godz. Co jakiś czas mięso należy przekręcać i polewać sosem z brytfanny. Jeśli cały płyn wyparuje, należy dolewać wody podczas pieczenia.
Mięso studzimy i kroimy w plastry.
Komentarze