Pieczona karkówka z cząbrem w sosie sojowym

0 (0 ocen)

Od kiedy zaczęłam piec mięsa przestałam kupować wędliny w sklepie. Te domowe smakują wyjątkowo...

Składniki:

  • 1 kilogram karkówki wieprzowej
    kilka ząbków czosnku
    2 łyżki suszonego cząbru
    pół łyżki suszonego rozmarynu
    1.5 łyżki soli
    pieprz czerwony
    słodka papryka mielona
    ok 1/3 szkl. sosu sojowego
    1 szkl. wody
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczona karkówka z cząbrem w sosie sojowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Na całej długości mięsa nożem robimy delikatne nacięcia, takie aby zmieścić w nie plasterki czosnku. Mięso nacieramy dokładnie solą, następnie spryskujemy je olejem z każdej strony.
    W miseczce mieszamy ze sobą cząber, rozmaryn , ok, pół łyżeczki pieprzu i tyle samo czerwonej papryki. W powstałej mieszance dokładnie obtaczamy mięso z każdej strony. Wkładamy do lodówki , najlepiej na całą noc.
    Po kilku godzinach mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy wodę wymieszaną z sosem sojowym.
    Pieczemy w 190C- 200C około 1,5 godz. Co jakiś czas mięso należy przekręcać i polewać sosem z brytfanny. Jeśli cały płyn wyparuje, należy dolewać wody podczas pieczenia.
    Mięso studzimy i kroimy w plastry.

Porady

Najlepiej marynowac cała noc.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować