Pieczona karkówka w wyraźnych smakach i aromatach

5 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tak przygotowana karkówka posmakuje osobom , które lubią dość mocno doprawione mięsiwa . Wyraźne są tu smaki - słodkie , słone , pikantne , kwaskowe , do tego dominuje bukiet aromatów . Po upieczeniu staje się delikatna, krucha , rozpływająca się w ustach , podana , w szybkim tempie znika z talerzy :)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700-800 g karkówki wieprzowej surowej
    1 cebula
    6 ząbków czosnku
    4 łyżki oleju
    2 łyżki soku z cytryny
    4 łyżki miodu
    6 łyżek keczupu pikantnego
    1 łyżka przyprawy do mięs
    1 łyżka pieprzu cytrynowego
    2 szczypty przyprawy Harissa
    Dodatkowo :
    naczynie do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Karkówka pieczona

Pieczona karkówka w wyraźnych smakach i aromatach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczona karkówka w wyraźnych smakach i aromatach 1. Karkówkę myję , osuszam , kroję w plastry , skrapiam olejem , sokiem z cytryny , osypuję przyprawą do mięs , harissą , pieprzem cytrynowym , nacieram . Do karkówki dodaję pokrojoną w pół plasterki cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek , mieszam , nakrywam , odstawiam do dnia następnego . Następnego dnia mięso polewam miodem , keczupem , mieszam , układam w naczyniu do pieczenia , nakrywam , piekę około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni . Mięso wyjmuję z piekarnika , pozostawiam na 15 minut , odkrywam , podaję .

Porady

Ja karkówkę podałam z bigosem i pieczywem aby dobrze rozgrzać i nakarmić :) Ale jak najbardziej możemy podać ją z ziemniakami , kaszą , ryżem , jak kto lubi :) Surówka lub lekka sałatka mile widziane :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować